Ülkelerin Savunma Politikaları, Silahlanma Arayışları

21 Ocak 2016 Perşembe yazildi.


1.1.Ülkelerin Savunma Politikaları,  Silahlanma Arayışları

 Ateşli, patlayıcı kimyasal silahların teknik ve ekonomik değerleri günümüzde askeri silahlı savunma taleplerini karşılamakta yetersiz kalmaktadırlar. Aşırı hızlı ve yüksek manevra kabiliyetli askeri jetlerin, çok küçük boyutlardaki insansız, sessiz saldırı hava araçların, kıtalar arası füzelerin havada, yerinde güvenli olarak tesirsiz hale getirilmeleri günümüzün mevcut klasik silahları ile mümkün olmamaktadır. Yüksek süratli savaş gemilerin, uçak gemilerin, denizaltı gemilerin, karada zırhlı tankların, yüksek menzilli topların saldırıları da ateşli, patlayıcı kimyasal silahlarla tesirsiz hale getirilmelerinde sorunlar yaşanılmaktadır. Teröristlerin beklenilmedik silahlı ani saldırıların, suikastların üstesinden mevcut silahlarla gelinememektedir. Teknolojisi gelişmiş zengin ülkelerde bu gibi saldırıları kısmen de olsa önleyebilecek çok pahalı ve karmaşık silah sistemleri mevcuttur. Kıtalar arası orta, yüksek menzilli bir roket, balistik füze saldırısını, havada bertaraf etmek için ateşlenen roketsavarın maliyeti yüzbinlerce dolara, hatta milyon dolara yakındır. Örneğin, yeni tip otomatik uçaksavarlarda dakikada 1000 roket ateşlenmektedir. Roketler, füzeler bir kez kullanıldıktan sonra ikinci kez tekrar kullanılmamaktadır, parçalanarak enkaz halinde operasyon bölgesinde yayılmaktadırlar. Askeri bir operasyonda dakikada binlerce mermi harcayan makineli otomatik silahlara mermi, mühimmat yani cephane yetiştirmek ayrı bir problemdir.

 

 

Şekil 1. Mevut Konvansiyonel Kimyasal, Ateşli Silahların Sebep Olduğu Felaket görüntüleri,

Laser silahları ile  bu denli yangınlar, yıkımlar, felaketler, acılar son bulacaktır(Fotoğraflar İnter. Derlenmiştir)

Güdümlü roketler, roket savarlar, sahra topları gibi konvansiyonel silah sistemleri karmaşık bir yapıya sahiptirler. Bu silahların kurulmaları, kullanımları da bir hayli uzmanlık ustalık, deneyim istemektedir.  Mevcut silahların insanlık yaşamı için diğer bir olumsuzluğu;  silahlı operasyonlar sırasında savaş bölgelerinde büyük yıkımlara, yangınlara sebebiyet vermesidir. Etrafı, konutları, kültürel tarihi yapıları, doğa güzelliklerini harabeye dönüştürerek ve çevre kirliliğine neden olarak yaşanmaz hale getirmesidir.  Bunun yanında, siyasilerin ihtirasları, hataları, akıl hastalıkları, kişisel çıkarları nedeniyle ortaya çıkan savaşlar, çatışmalar nedeniyle, suçsuz inanların özellikle çocukların, kadınların öldürülmesinde ve hayatta kalanların ise yaşamlarının karartılmasında mevcut silahların olumsuz özelliklerindendir. Şekil 1 de Kimyasal patlayıcı silahlarla bir ülkenin diş destekli ve müdahaleli ve maceraperestlerin, iktidarsızların, cahil ve yobazların katıldığı iç savaş nedeniyle harabeye çevrilmesi, felakete sürüklenmesi.  Kimyasal ateşli silahlı savaşlar sonrası ortaya çıkan felaketten sonra insanların kendilerini toparlamaları çok uzun zaman almaktadır hatta bazen  imkânsızlaşmaktadır,.   Yüksek enerji silahlarının kullanımı ile bu denli felaketlerin önüne geçilecektir.



 

Şekil 2. Dünyada 21. Yüzyılda, Bilgi Çağında trilyonlarca dolar  ödenerek ve büyük gururla sergilenerek devam eden  silahlanma yarışı ile ilgili farklı görüntüler,  Akıllı laser silahları ile bu görüntülere ihtiyaç olmayacaktır. (Fotoğraflar İnternetten Derlemiştir)

 

Devletlerin bütçelerinde en büyük payın her sene artarak savunma giderlerine, silahlanmaya ayrılması insanlık yaşamını olumsuz etkilemektedir. 21. Yüzyılda, Dünyada yetersiz beslenmeden, açlıktan ölenler bulunurken, silahlanmaya bu denli kaynak ayrılması insanlık için utanç vericidir. Şekil 2’de Yeryüzünde 21. Yüzyılda hala devam eden silahlanma yarışışına ait farklı görüntülerin törenlerde büyük gururla sergilendiği görüntülere örnekler internetten indirilen fotoğraflarla derlenmiştir.  Bir taraftan silahsızlanma, barış denilirken, diğer taraftan, deliler gibi silahlanmakta ve dünyanın muhtelif bölgelerinde savaşlarla felaketler devam ediyor!    Tüm Dünya Devletlerinin 10 yıl süreyle silahlanmaya ayıracakları bütçe kaynaklarını, dünya sorunlarının çözümünde, gelişmekte olan ülkelerin borçlarının ödenmesinde, eğitim, bilim, teknolojide, uluslararası ortak projelerde değerlendirilmesinde,  kullanılması şeklinde Birleşmiş Milletlerde bir karar alınması zor olmamalıdır. Silahsızlanmağa ara verme kararıyla, şüphesiz insanlık kazanacaktır. Dünya kamuoyuna yansıyan verilere göre, 2014 yılında küresel savunma harcamalarının toplamı 70 milyar dolar kadardır. Savunma giderlerinin yarısı kısıtlansa, 10 sene zarfında insanlığın 400 milyar dolar kadar bir birikimi, kazancı olacaktır!!!  Geride bıraktığımız 2014 yılında silahlanma giderlerinde  6.5 Milyar dolarla Sudi Arabistan ilk sırayı alırken, Türkiye  9. Sıradadır. Silah ihraç eden ülkeler içinde  23.7 milyar dolarla ABD birincidir,  onu 10 milyar dolar ile Rusya ikinci sırada izlemektedir. Yakın gelecekte yüksek enerjili silahları ile ülkelerin savunma harcamaları büyük ölçüde azaltacağı ve silah tüccarlarının işini bozacağı da kesindir.

0 yorum: