İNSANSIZ, DİJİTAL FABRİKALAR, AKILLI ÜRETİM, OTONOM ROBOTLAR 4.0 DEVRİMİ, BEKLENİLEN YANSIMALARI

16 Aralık 2017 Cumartesi yazildi.


DİJİTAL ENDÜSTRİ 4.0 DEVRİMİ, BEKLENİLEN YANSIMALARI


ÖZET,

Endüstri4.0 Devrimi; 21ci yüzyılda insanlık yaşamında belirleyici olacaktır. Sanayileri güçlü, teknolojileri ileri, ekonomileri zengin ülkeler kadar sanayileri gelişmekte olan Türkiye gibi ülkelere de yansımaları kaçınılmaz olacaktır. Ve toplumun her bireyini kapsamaktadır, ilgilendirmektedir. Çalışma; Yurt içinde ve yurt dışında çalışma yaşam sürecinde edinilen bilgi, tecrübe ve erişilebilen kaynaklar değerlendirilmek suretiyle hazırlanmıştır. ‘Dijital Endüstri4.0 Devrimin’ ile ilgili ve Türkiye’de olası olumlu, olumsuz yansımaları maddeler halinde sıralanıp tartışmağa sunulmaktadır.

Sonuç olarak; Endüstriyel mal ve hizmet üretimlerinde makinaların, cihazların, robotların insanların düşünme, öğrenme, üreme ve yaratıcılık hariç yaptıkları tüm işlerin tamamına yakını devralması; ‘‘Endüstri 4.0 Devrimi’ olarak bu çalışmada tanımlanmaktadır. Ve  İnsanlık istese de istemese de bu süreç zamanla gelişerek gerçekleşecektir, geçmiş sanayi devirlerinde olduğu gibi.

Endüstri 4.0 devrimi, sadece akıllı fabrikalarda kaliteli, verimli kazançlı mal ve hizmet üretimleri ile sınırlı kalmayıp, insanlığın var olması ve daha iyi, çok daha sağlıklı ve güvenli gelecekleri içinde gerekli bir devrim olarak bakılmalıdır. Kazan – kazan yöntemine göre işbirliklerin gelişeceği yaygınlaşacağı beklenilmektedir.

Endüstri 4.0 Devrimine uyumlu ulusal ve uluslararası yasaların, yönetmeliklerin en ufak ayrıntılarına kadar gerekli olacaktır ve bir an evvel özenle taslakların hazırlanmasında, düzenlenmesinde yarar vardır. Yasal düzenlemeler endüstri 4.0 devrimi ile artması beklenilen ve korkulan işsizliğin giderilmesinde olmazsa olmazdır. Dijital akıllı insansız dijital fabrikalarda, iş yerlerinde elde edilen tüm kazancın sermaye sahipleri tarafından gasp edilmesine yasalarca imkân verilmemelidir. Endüstri 4.0 devrimin kazancı toplumda çalışan bireyler arasında adil pay edilmesine gidilmelidir! Zorunlu çalışma saatlerinin ve zorunlu çalışma ömürlerin yeniden düzenlenmesi gerekiyor. 12 ile 8 saat günlük çalışma yerine günde 4 saat, veya haftada 7 ile 5 gün yerine haftada 3 güne indirilmesi, 45 ile 30 sene çalışma ömrü yerine, 20 sene olması akıllı fabrikalarla, insansı robotlarla rahatlıkla gerçekleşebilir. Aslında günümüzün işsizlik oranlarının düşürülmesinde genç işsiz sayılarının azaltılmasında benzeri düzenlemeler yararlı olacaktır.  

Kısaca; akıllı fabrikalar, makinalar, robotlar sadece sermaye sahipleri için değil, tüm insanlık için çalışmalıdırlar. Ve Endüstri 4.0 Devrimi ile ‘Yaşamak İçin Çalışılmalıdır’ seçeneği belirleyicidir.

0 yorum: