TÜRKİYE’YE SON 14 YILDA DAMGASINI VURAN İKİ EKONOMİK GERÇEK

25 Şubat 2018 Pazar yazildi.


DEVLETİN TOPLADIĞI VERGİLERİN, ÜLKENİN KAYNAKLARININ, ALINAN İÇ VE DIŞ BORÇLARIN NERELERDE NASIL HARCANDIĞI KONUSU KURUŞU KURUŞUNA KAMUOYUNDA PAYLAŞILMALIDIR.
..............
TÜRKİYE’YE SON 14 YILDA DAMGASINI VURAN İKİ EKONOMİK GERÇEK VAR;

-      BİRİSİ DIŞ BORÇ, (2002 Yılında 115 Milyar Dolar Olan Dış Borcu, Bugün Toplam 430 Milyar Dolara Yükselmiştir)

-      DİĞERİ DIŞ TİCARET AÇIĞI. (Türkiye'nin 2017'de İhracatı Yüzde 10.2 Artışla 157 Milyar Dolar, İthalatı İse Yüzde 18 Artışla 234 Milyar Dolar Oldu. Böylece Geçtiğimiz Yıl Dış Ticaret Açığı Yüzde 37 Artarak 77 Milyar Dolara Ulaştı.)



1.   2002 YILINDA BANKALARIN DIŞ BORCU YAKLAŞIK 20 MİLYAR DOLARDI.

ARADAN GEÇEN 14 YILIN SONUNDA 195 MİLYAR DOLARA ULAŞTI. (14 Yıllık Süreçte  Bankalar Yurt Dışına Yaklaşık 175 Milyar Dolar Borçlandılar)

2.    REEL SEKTÖRÜN TİCARİ KREDİLERİ DE AŞIRI YÜKSELDİ. 2002 YILINDA 412 MİLYAR TL TİCARİ KREDİ BORCU OLAN REEL SEKTÖRÜN BUGÜN 1 TRİLYON 584 MİLYAR TL KREDİ BORCU VAR  (2002 Yılında Reel Sektör Ticari Kredi Borcunun Milli Gelire Oranı Yüzde 11.5’di. Bugün Yüzde 55.5. Hem De Sözde Üç Kat Büyüdüğü İddia Edilen Milli Gelir İçindeki Payı).

3.    HANE HALKI, ÖZELLİKLE DAR GELİRLİNİN BORÇLANMASI DA AŞIRI YÜKSELDİ. 2002 YILINDA 100 LİRALIK ORTALAMA GELİRİN 3 LİRASINI BORÇLU OLAN HANE HALKI BUGÜN 55 LİRASINI BORÇLU.

4.   TÜRKİYE’NİN ÖNÜMÜZDEKİ 12 AYDA DIŞ FİNANSMAN İHTİYACI 210 MİLYAR DOLAR.



 *  Yukarıdaki ALINTI yazı; İNTERNETTEN, BARTU SOREL’DEN YAZI DERLENMİŞTİR.



DEVLETİN TOPLADIĞI VERGİLERİN, ÜLKENİN KAYNAKLARININ, ALINAN İÇ VE DIŞ BORÇLARIN NERELERDE NASIL HARCANDIĞI KONUSU KURUŞU KURUŞUNA KAMUOYUNDA PAYLAŞILMALIDIR.

Bunu istemek vergi veren tüm vatandaşların hakkı olduğu görüşündeyim. Aslında bunun Muhalefet siyasetçileri tarafından halk adına istenmelidir, Türkiyede muhalefeti ara ki bulasın!).

Tek PARTİ DÖNEMİNDE petrol,  doğalgaz fiyatları bir süre düşüktü… 2002 senesi içerisinde petrol varil fiyatları 19 dolara indiği ayları görmüştür!!!

Bunların dışında özelleştirme adı altında satılarak (yandaşların kısa sürede zengin edildiği fabrikalardan,  şirketlerden ve gayrimenkullerden elde edilen gelirler.

Göz ardı edilen yüksek vergilerden, yüksek ücretli devlet hizmetlerinden, (2002 yılı öncesinde evsel giderlere kıyasla 2002 sonrası evsel giderlerde 2 katı  ile 5 katı artışlar olmuştur. Örneğin elektrik, su, telefon faturalarında, yakıt fiyatlarında birden yüksek artışlar olmuştur. 2000 öncesi ev aylık Elektrik faturam 40 TL ve Telefon faturam 20 TL geçmezken son aylarda, 2018 de, Elektrik faturam 200 TL, Telefon Faturaları aylık toplamı 100TL aşağıya gelmiyor, 2002 senesinde 1 dolar, 1.3 doları görürken bugün 2018 senesinde 4.0 TL yanaşmış, Yakıt, ev kirası, yol masrafların artışı 25 sene içeresinde katlanırken, 2000 yılında 1999 yılında Uşakta Yard. Doç. Müh. aylığım dolar  bazında;  şimdi aldığım Prof. Dr. Müh aylığımın dolar bazından daha fazla idi!! Geçmişte maaştan elimde para kalırken, bu gün öğretim üyesi olarak ay sonunu getirmekte zorlanıyorum! Türkiyede 20 senelik öğretim üyesi maaşımla birikimim 0.0’dır! Aslında bu konularında tartışılmasında yarar vardır, 15 de artan gelir düzeyi neden bizlere yansımamıştır, herhalde hesaplamayı ben yanlış yaptım yada çarpıtmış olmalıyım!!!). Ülkenin Tüm gelirleri, nerede ve nasıl ve hangi miktarlarda harcanmıştır? Sorusu da Türkiye devlet yönetimi acısından hayati bir konu olup, konun kamuoyu önünde tarafsız önyargısız uzmanların ve siyasetçilerin bulunduğu bir mecrada tartışılmalıdır.  Burada görevi suiistimaller ve, veya görevi hatalar ihmaller varsa devletin kurumları gereğini yapmalıdır görüşündeyim







Kısaca; VE DÜNYA EKONOMİK, TİCARİ KONJONKTÜR; TÜRKİYE ACISINDAN GAYET İYİYDİ. GECEN 15 YIL İÇERİSİNDE TÜRKİYE’NİN GELİŞMESİ, ZENGİNLEŞMESİ POTANSİYELİ ÇOK YÜKSEKTİ, YÜZYILDA BİR GELEN BU FIRSATLAR GEREKLİ ŞEKİLDE DEĞERLENDİRİLMEMİŞTİR.



Verimli bir Toprakları, geçmişte kaliteli doğal tarım ve hayvansal ürünleri bulunan TARIM ÜLKESİ TÜRKİYE sistematik şekilde Batılı Leşkargaları tarafından son yıllarda berbat ve ülke topraklarının talan edildiği, vatandaşlarımızın sağlığından da yok edildigi iddia edilmektedir.

Türkiyem, bu iddialar karşısında dünyaya meydan okuyan havalılar,  Ey SENLERİN ve dıştan kumandalı dilleri bozuk elin kulları, Trolleri  neredeler, ne diyorlar, ne düşünüyorlar?

*Dış borç alarak, dışarının malını satın almışız. Kendimiz bırakın üretimi arttırmayı, mevcut üretim kapasitemizi de bitirmişiz. Sadece inşaata, yola, köprüye yatırım yapmışız. Teknoloji ve sanayiyi bir kenara koyuyorum, tarım ürünlerini bile ithal eder duruma geldik! Trakya bölgesi kadar toprakları bulunmayan Hollanda, İsrail bir milyon kilometre karaye varan yüzölçümü ile Tarım ülkesi olan Türkiye’ye tarım ürünleri, tohum satıyor. Ve Türkiye onlara bağımlı hale getirilmiştir. /B. Sorel/

Ey Türkiyem bu ne iştir, bu nasıl hiştir?



üseyin Özden hat MedyaKafa retweetet



SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZIN KARŞIDAKİLERİN ANLAYACAĞI DİLLE, ÜSLUPLA CEVAP VERMESİ BAZEN GEREKLİ OLMAKTADIR, VATANDAŞ OLARAK MEMNUNLUK DUYUYORUM. TÜRKİYE SÜPER ASKERİ, EKONOMİK BİR GÜÇ DEĞİLDİR FAKAT ULUSAL ÇIKARLARINI HER PAHASINA KORUYABİLECEK GÜÇTEDİR, GÖZÜ KARA VE YETENEKLİDİR

İzmir, 24.2.2108
DrHusso


0 yorum: