LASER SİLAHLARI VİDEO, ve Endüstri 4.0 Mektup!

23 Kasım 2017 Perşembe yazildi.


......... ...... hocam, merhabalar

ekteki linki tıklayarak videoya bakar mısınız!

https://m.youtube.com/watch?v=hNsUtZmWgdg#action=share

2004-2005 senelerinde çok amaçlı laser araştırma-uygulama merkezinin kurulması için proje vermiştim,  ebso başkanını makamında ziyaret ederek ebso'dan da destek istemiştim. hep sonuçsuz kaldı. İzmir kalkınma ajansı da dahil bunların teknolojik öngörüleri, vizyonları berbat, dünyadaki teknolojik gelişmelerden, yürütülen projelerden, arge etkinliklerinde dahi haberleri yok. mübareklerin tek becerdikleri şekilsel etkinliklerle bir şeyler yapıyorlar imajıyla kendilerini göstermek, birbirlerini ödüllendirerek,  ipe sapa gelmez projelerle, etkinliklerle devleti kazıklamak, farklı bir şeyler yapmak denemek isteyenlerin önünü kesmekten, kariyerlerini berbat etmekten işe yaradıkları yok  ve de akıllarınca hava atmaktan başka düşündükleri yok. fakat ülkeye verdikleri zararın farkında değiller.  

bizim iki dönem rektörlük yapan bayan hocamdan da hayal kırıklığına uğradım, onda da iş yok. destek sözü verdi, daha sonra kaynak yok, kaynağı sen ara bul yapa getirdi! fakat güzelim yeşil kampusu bir çok binalarla doldurup berbat ederken kaynak bulma sorunu olmadı! bu gibi  kafa yapılarla, zihniyetle Türkiye'de arzu edilen gelişmeler iyileştirmeler gerçekleşemez. ne üniversitelerimiz, ne geri kalmış bölgelerimiz, nede ülkemiz gelişemezler, arzu edilen refah düzeyine, güvenli geleceğe ulaşamazlar.

2000 yıllarının başlarında ege bölgesinde, ege üniversitesi bünyesinde Laser araştırma uygulama merkezi kurulasaydı videoda gördükleriniz ve daha iyileri üniversitemizden çoktan gerçekleşirdi. aslında laser silahlarının yapımı prensip olarak çok çok basit. benim lisans öğrencilerine laser suikast silah yapımını bitirme tezi olarak ta verdim, eldeki olanaklarla da iyi sonuçlar elde ettiler. bir iki makalemde detaylarına girmeden şematik genel taslak yapılarını yayınladım. laser silahları konulu bir yazım web sayfamda en çok tıklanan yazılarımdan oldu, yani laser silahlarına türkiye’de ilgi çok.

Bugün saat 9.00 swiss otelde endüstri 4.0 konulu bakanın da katılacağı ve ege üniversitesi iktisat profesörünün moderatörlügünde bir etkinlik düzenlenmiş. Dün akşamüzeri bu etkinlikten tesadüfen endüstri 4.0 dersime katılan bir öğrencimden öğrendim. Sizin ....... ........... hocamın haberi vardır onlar katılırsa benden onların aracılığı ile katılırım, diye düşünerek sizi telefondan aradım. Anladığım kadarıyla sizlerin de bu etkinlikten haberdar edilmemişsiniz. ege üniversitesinde plm merkezinin müdürünü davet etmemelerini hoş karşılamadım bir saygısızlık olarak buldum. daha sonra da bunlardan daha başka ne beklenirdi ki kendi kendime söylendim. Bakın endüstri 4.0 plm’in bir üst, genel global versiyonu, endüstriyel, toplumsal mal ve hizmet üretiminin bir devrimi olarak görülebilir. Ege üniversitesinde kurulu bu merkezin bu gibi etkinliklerde devre dışı bırakılmasını ben samimiyetsizlik kadar ahmaklık olarak buluyorum. Endüstri 4.0 bir sanayi devrimi olduğu için, iktisatçılardan çok mühendisleri ilgilendirmektedir. Mal ve hizmet üretimi varsa endüstri 4.0 gerçekleşecektir.  Kısaca endüstri 4.0 toplumun tüm katmanlarını, sanayicisinden, siyasetçisine; şirketler kadar devletin kurumlarını, devlet yönetimi de kapsamaktadır. Türkiye endüstri 4.0 da geri kalmak istemiyorsa geniş kapsamlı bir ekiple çalışmalıdır, diye düşünüyorum.

Son olarak diğer bir konuya kısaca değinmek istiyorum. Yüksek lisans, doktora öğrencilerim laser kaynaklı numunelerini hazırlayacak laser kaynak yapabilen bir firmayı, bırakın izmir’de  türkiye genelinde bulanamıyorlar. Laser teknolojsi endüstri 4.0 devrimine damgasını vurmaktadır. Endüstriyel mal ve hizmet üretimin her sektöründe uygulama alanı bulmaktadır 3D baskı yani 3B eklenik üretim yöntemi laser teknolojindeki gelişmelere paralel olarak gelişerek önem kazanmaktadır. Daha bu gerçekleri göremeyenler, daha PLM nin ne olduğunu bilmeyenler, PLM den habersiz olanlar  ülkenin sanayisine, teknolojisine yön veren Donkişotlar gibi kalkıp endüstri 4.0 ile ahkam kesiliyorlar, uçak, otomobil yapımlarına kalkışıyorlar. (şahsen türkiye’de yerli otomobil, uçak en azından askeri uçakların, hava araçların yapımlarına ve laser silahlarına bir an evve başlanmasını savunuyorum. fakat daha planlı gerçekçi uzman bir ekip dahilinde çalışılmalıdır…)

Kısaca, türkiyede endüstri 4.0  devrimi devlet ve kurumların yönetiminde uygulanarak gerçekleştirilmelidir.

Saygılar selamlar

h. ozden
izmir, 23.11.2017

1 yorum: